Czym Jest Żywność Ekologiczna?

person Autor: Nowe Życie To Eko Życie list Kategoria: Zdrowa żywność Dodano: comment Komentarzy: 0 favorite Wyświetleń: 58

Z każdym rokiem coraz bardziej uświadamiamy sobie jak ważne jest życie w zgodzie z naturą i jak nasze codzienne działania wpływają na środowisko. Ekologia to nie tylko modny okres sezonowy, który staje się coraz bardziej popularny.

Żywność ekologiczna - czym się różni od konwencjonalnej?

Obecnie produkty oznaczone mianem „żywności ekologicznej” coraz częściej i obficiej zajmują półki sklepowe, lecz jeszcze za mało i nie wszędzie. Pierwszy znak rozpoznawczy jaki się rzuca w oczy to znak na opakowaniu potwierdzający produkcję ekologiczną. Pomimo, że jest ograniczona dostępność, nie zraża to świadomych konsumentów do zamawiania eko żywności. Czym żywność ekologiczna różni się konwencjonalnej?

 

Zarówno produkty pochodzenia zwierzęcego, jak i produkty uprawowe prezentują się zwyczajnie i dużo mniej okazale, co często przyczynia się do zakupu produktów konwencjonalnych. Niech to Cię nie zwiedzie!! Owoce ekologiczne są często mniejsze i posiadają nieregularny kształt, a także uprawiane są na znacznie mniejszą skalę. Tego typu uprawy odbywają się w większości przy pomocy tradycyjnych metod co wymaga znacznie więcej czasu oraz dofinansowania.

 

Uprawa żywności ekologicznej musi się wiązać z szeregiem kontroli, które doglądają, czy gospodarstwo stosuje się do wszystkich wymogów uprawy ekologicznej narzuconych przez prawo Unii Europejskiej.  Gospodarstwa ekologiczne, posiadają odpowiednie certyfikaty, które poświadczają, że uprawy lub hodowle obierają się jedynie na naturalnych karmach i nawozach oraz przebywają w odpowiednich warunkach. W ciągu roku próbki produktów są wyrywkowo wysyłane do kontroli przez laboratorium, na zawartość metali ciężkich i związków chemicznych.

 

Jak smakują produkty ekologiczne?

 

W przeciwieństwie do żywności konwencjonalnej, produkty ekologiczne są dużo bardziej smaczne. Mięso z hodowli ekologicznych jest dużo bardziej soczyste oraz posiada wyższy stopień zagęszczenia od produktów konwencjonalnych. Produkty odzwierzęce jak mleko czy jaja posiadają dużo więcej witamin i substancji odżywczych, a warzywa z ekologicznych upraw są bardziej aromatyczne i przede wszystkim smak pokrywa się z zapachem.

Komentarze

Brak komentarzy.

Zostaw swój komentarz

Niedziela Poniedziałek Wtorek Środa Czwartek Piątek Sobota Styczeń Luty Marzec Kwiecień Maj Czerwiec Lipiec Sierpień Wrzesień Październik Listopad Grudzień
close Koszyk
close Koszyk

Rejestracja nowego konta

Masz już konto?
Zaloguj się lub Resetuj hasło