

Składniki: Kawa ziarnista arabica*
(*certyfikowany składnik ekologiczny)
Jeśli chodzi o podział na Light, medium i strong to chodzi o intensywność samej kawy.
Polityka prywatności
Zasady dostawy
Dystrybutor: Bio Street sp. z o.o.
Certyfikat: PL-EKO-09
Właściwości:
Niezwykle delikatna i aromatyczna. Smak gorzkiej czekolady, orzechów i ciemnego kakao. Doskonała o każdej porze dnia. Kawa prażona według własnej receptury tak, aby nie podrażniała żołądka i posiadała niską kwasowość.
Kawa dostarczana jest bezpośrednio po uprażeniu. Data prażenia znajduje się na opakowaniu. Kawa prażona nadaje się do picia bezpośrednio po uprażeniu ,kawa palona powinna odgazować nawet do 14 dni po upaleniu.
Technologia prażenia
Ziarno kawowe najpierw dosuszamy a następnie prażymy. Minimalna temperatura procesu prażenia wynosi 90 st.Celsjusza natomiast średnia całego procesu prażenia po niżej 147 st. Celsjusza. Czas procesu prażenia 10 kg ziarna kawowego: 48 - 55 minut .
Dzięki tej metodzie dosuszania ziarna kawowego i późniejszego prażenia kawa charakteryzuje się brakiem goryczy i kwaśności. Atutem tego procesu jest fakt, że kawa nie podrażnia żołądka, ponieważ nie zachodzi wewnątrz ziarna kawowego ekspansywna zamiana wosku kawowego w substancję drażniącą C-5-HT, posiada wartość pH na poziomie od 5,81 do 6,59 pH* a uprażone ziarno kawowe zawiera związki flawonoidowe*.
* metodyka akredytowanego badania PB-56/LF UE z dn. 12 04 2013 .
* Król K., Gantner M., Tatarak A., Hallmann E. (2019) The effect of roasting, storage, origin on the bioactive compounds in organic and conventional coffee (Caffea arabica), European Food Research and Technology 2019, DOI: 10.1007/s00217-019-03388-9
Sposób przygotowania:
Przed spożyciem ziarna kawy należy zmielić, a następnie przyrządzić kawę według upodobania