MĄKA ORKISZOWA BIAŁA TYP 700 BIO 1 kg - BIO RAJ
mąka orkiszowa z certyfikowanego gospodarstwa ekologicznego

Polityka prywatności

Zasady dostawy
Orkisz jest jednym z najstarszych zbóż na świecie. Początki jego uprawy sięgają 8 tysięcy lat przed naszą erą. Niegdyś bardzo popularne ziarno używane do wypieku chleba, z czasem zapomniane, dziś wraca do łask. O jego właściwościach przekonali się lekarze i żywieniowcy z całego świata.
Mąka orkiszowa posiada właściwości krwiotwórcze, budujące mięśnie. Dodatkowo uznawana jest za środek skutecznie poprawiający nastrój. Mąka orkiszowa pomocna jest przy wszelkich zaburzeniach procesów toczących się w organizmie.
Warto stosować produkty z mąki orkiszowej podczas infekcji, dusznicy bolesnej ze strony serca, przy zwiększonym poziomie cholesterolu we krwi.
Ponadto mąka orkiszowa chroni dzieci przed infekcjami, wzmacnia układ odpornościowy, a także zapobiega nieprawidłowemu przebiegowi ciąży.
Mąka orkiszowa ma o około 30-40% więcej białka niż jej pszeniczny odpowiednik.
Mąka orkiszowa posiada w swoim składzie dużo więcej cynku, miedzi i selenu, jak również witamin A, D, E. Działanie witaminy E jest większa niż aktywność zwyczajnej pszenicy.
Mąka orkiszowa posiada także dużą dawkę kwasu krzemowego i tym samym korzystnie wpływa na kondycję skóry, włosów i paznokci.
Mąka orkiszowa właściwości:
-Obniża poziom cholesterolu we krwi,
-Zapobiega powstawaniu kamieni żółciowych,
-Powoduje uczucie nasycenia,
-Sprawia, że diabetycy mogą zażywać mniej insuliny,
-Idealna dla osób chorych na biegunkę i po świeżo przebytej operacji,
-Ma wyraźnie orzechowy smak,
-Zawiera zdrowe nienasycone kwasy tłuszczowe,
-Wykazuje działanie przeciwbakteryjne,
-Wzmacnia narządy zmysłów,
-Chroni przed infekcjami bakteryjnymi.
Mąkę orkiszową można stosować do naleśników, makaronów, ciast i pierogów oraz do wypieku chleba. Na jej bazie można przygotować zdrowe, odżywcze i pełnowartościowe posiłki, które zachwycają niecodziennym smakiem.