Mąka gryczana BIO typ 1850 0,5 kg Bio Babalscy

8,39 zł
Brutto

Skład: mąka gryczana typ 1850* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny)

Ilość

 

Polityka prywatności

 

Zasady dostawy

Mąka gryczana pełnoziarnista to produkt, w którym znaleźć można spore pokłady pierwiastków niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Zaliczyć można do nich między innymi cynk, miedź, mangan, selen, potas, sód, wapń i magnez. To również źródło witamin z grupy B bezpośrednio wpływających na kondycję układu nerwowego i witaminy E, określanej mianem witaminy młodości i będącej silnym przeciwutleniaczem, który chroni komórki przed przedwczesnym starzeniem, zapobiegając tym samym rozwojowi chorób nowotworowych. Mąka z kaszy gryczanej jest znana z wysokiej zawartości kwasów fenolowych, które zwalczają stany zapalne, pomagają zapobiegać chorobom układu krążenia, jak miażdżyca, czy kruchość naczyń włosowatych, regulują ciśnienie krwi, normują poziom cukru. Dzięki temu gryka i produkty BIO powstające na jej bazie zostały uznane za żywność funkcjonalną, czyli prozdrowotną.

Dania z mąki gryczanej zapewniają uczucie sytości na długo - wszystko dzięki wysokiej zawartości błonnika, który równocześnie usprawnia działanie układu pokarmowego, regulując pracę jelit. Dzięki temu, że zarówno mąka gryczana pełnoziarnista, jak i mąka z białej gryki pozbawiona jest glutenu, może być  produktem bazowym w kuchni osób chorujących na celiakię. Mąka gryczana regularnie uwzględniana w jadłospisie pomoże zachować ogólną równowagę organizmu. Wszystko dzięki temu, że wspomniane wcześniej pierwiastki, jak potas, sód i magnez, to elektrolity, które wspierają układ sercowo - naczyniowy, wzmacniając organizm. Mąka z kaszy gryczanej niepalonej powinna być uwzględniona również w diecie osób starszych - poza korzystnym działaniem na układ sercowy, związki zawarte w gryce korzystnie wpływają również na obniżenie napięcia mięśni, poprawiają koncentrację i koją nerwy, wpływając też na odporność, zwalczając wirusy i stany zapalne.

Mąka gryczana pełnoziarnista to pełnowartościowa baza do produkcji domowego makaronu, naleśników, blinów, ciast i ciasteczek. Mąka z kaszy gryczanej może być również śmiało dodawana do wypieków domowego pieczywa - zarówno chleba, jak i bułek. Tego typu składnik nada wypiekom wyrazistego smaku.

Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g:

Wartość energetyczna: 1404 kJ/ 331 kcal
Tłuszcz: 0,70 g
w tym: - kwasy tłuszczowe nasycone: 0,01 g
Węglowodany: 72 g
w tym: - cukry: 2,60 g
Błonnik: 4 g
Białko: 7,20 g
Sól: 0,01 g

21
close Koszyk
close Koszyk

Rejestracja nowego konta

Masz już konto?
Zaloguj się lub Resetuj hasło