MĄKA Z PERZU EKO 250G Dary Natury
Skład: mąka z perzu* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny)

Polityka prywatności

Zasady dostawy
Mąka z perzu charakteryzuje się lekko słodkawym, orzechowym smakiem. Posiada również wysoką zawartość błonnika pokarmowego, który reguluje pracę układu pokarmowego, oczyszcza organizm z toksyn, kwasów żółciowych i metali ciężkich. Mąka ta ma wysoką zawartość żelaza i potasu.
Mąkę z perzu można wykorzystać jako uszlachetniający dodatek do mąki pszennej (w proporcji 2/3 mąki pszennej i 1/3 mąki z perzu) i wypiekać chleb, bułki, ciasteczka oraz inne wyroby. Można ją wykorzystać także do wszystkich dań gdzie normalnie dodaje się mąkę pszenną np. jako dodatek do makaronu, omletów z jaj, placków ziemniaczanych (dodając do 2/3 tartych ziemniaków 1/3 mąki z perzu).
W lecznictwie ludowym stosowano to ziele w początkowym stadium cukrzycy oraz zapaleniu mieszków włosowych spowodowanych przez zakażenie gronkowcem, która to choroba wówczas była nazywana furunkułami.
Odwary i napary z kłączy perzu właściwego mają działanie moczopędne, a także poprawiają przemianę materii, obniżają stężenie tłuszczów w wątrobie i poziom cholesterolu we krwi. Zawarta w kłączach krzemionka zwiększa odporność tkanek, ułatwia regenerację uszkodzonych błon śluzowych i łagodzi stany zapalne.
Przechowywać w suchym miejscu.
Wartość odżywcza w 100 g:
Wartość energetyczna: 1169 kJ / 280 kcal
Tłuszcz: 0,5 g
w tym: - nasycone kwasy tłuszczowe: 0,1 g
Węglowodany: 46,4 g
w tym: - cukry: 45,8 g
Błonnik: 38,6 g
Białko: 3,2 g